Çevrimiçi masaüstü web tabanlı işletim sistemidir.
Çevrimiçi bir masaüstü size favori programlarınıza , e-posta mesajlarınıza , dökümanlarınıza ve her an , her yerden birakç tıklamayla ulaşabilme özgürlüğünü verir.. En iyi çevrimiçi işletim sistemlerini birlikte inceleyelim..
Desktoptwo, yerel bir bilgisayarın işlevselliğine, hissine ve görüşüne benzeyen ücretsiz bir web tabanlı masaüstü. eyeOS ve YouOS benzeri bir sistem fakat onlardan çok daha ileride olduğunu söyleyebilirim.
Sisteme üye olduğunuz anda 1 GB kapasitesinde bir sabit diskiniz oluyor. Bu kapasite dahilinde çalıştırabileceğiniz bazı uygulamalar:
* posta istemcisi
* adres defteri
* web sitesi editörü
* blog yazılımı
* mesajlaşma yazılımı
* mp3 çalıcısı
* ofis paketi
* rss okuyucusu Desktoptwo uygulamasının alt yapısında Flash ve Java var. Dolayısıyla web tarayıcınızın da bunları desteklemesi gerekiyor. Eğer test etmek isterseniz Bugmenot'tan hazır oturumlar bulabileceğinizi de hatırlatırım.
Tarayıcı mı işletim sisteminden çıkar, işletim sistemi mi tarayıcıdan? ajaxWindows sayesinde tarayıcınızın üzerinden işletim sistemi kullanabiliyorsunuz. Ajax teknolojisi kullanılarak yapılmış bu online işletim sistemini bu adresten üye olarak kullanabilirsiniz. Firefox için herhangi bir eklenti kurmanıza gerek yok, internet explorer için activex uyarısı veriyor. Plug-in’i yükleyince internet explorer’da da kullanabiliyorsunuz. Ama ajaxWindows’u firefoxta kullanmanız öneriliyor.
Uygulamaya ilk login olduğunuzda disk kapasitesi için google hesap bilgilerini istiyor ve dosyalarınız için bu alanı kullanıyor. Bilgisayarınızdaki klasörleri senkronize edebiliyorsunuz. Ayrıca office dosyaları için ajax13, Google docs ve zoho uygulamalarını kullanabiliyorsunuz.
Ofis uygulamalarının internet üzerinden yapılmaya başlamasıyla internet/web işletim sistemi sıklıkla konuşulan konulardan bir tanesi haline gelmeye başladı
Birileri konuşmayıp oturmuş geliştirmiş ve g.ho.st adında henuz alfa testleri yapilan bir işletim sistemi çıkmış meydana Diğerlerinden farklı olarak EyeOS'ta , sunucu dosyalarını indirmeniz ve kendi sunucunuzda dilediğiniz gibi kullanmanız mümkün. Sunucu dosyasını indirmek zorunda da değilsiniz. Demo sürümünü eyeos.info sunucusunda deneme imkanınız bulunmakta.
EyeOS oldukça fonksiyonel ancak yavaş ve biraz da bug içeriyor. Standard takvim, hesap makinesi , adres defteri, RSS okuyucusu , basit kelime işlemci , dosya yükleyici ve dahası EyeOS’ta hazır. Ancak günlük işlerinizi görebileceğiniz yapıda değiller henüz.
Her ne kadar göz alıcı gözükse de Craythur gibi EyeOs da ciddi işlerde kullanılmaya pek hazır değil.
Glide işi en ciddiye alanların başında geliyor. Öyle ciddilerki ücretsiz tek kişilik, ücretsiz aile boyu, ve 150 dolarlık premium kayıtları seçenekleri var. Ayrıca onay için cep telefonunuza 6 hanelik şifre mesajı göndermekteler. Bir WebOS’un şu an için hizmetini ücret talep etmeye değer bulması hayli ilginç.
Glide flash bazlı . Ne Windows’u ne de başka bir masaüstü ortamını taklit ediyor.Kendine has kullanıcı grafik arayüzü var. 1 gb dosyaupload imkanı, RSS beslemeleri, chat, belge yaratmak, resimleri görüntülemek mümkün. İlk bakışta güzel dizayn edildiği göze çarpıyor. Desktoptwo’ya bazı yönleriyle benzemekte. Örneğin bazı programlar pop-up pencerelerde açılıyor. Bazı programların görünüşüne önem verilmemiş ve buglar da eksik değil. Kullanılabilirlik gerçekten düşük. Glide için yoğun çaba sarfedildiği belli oluyor ama daha gidilecek çok yolu var.
Goowy de flash bazlı. İyi yazılmış ve kullanışlı birçok uygulamaya sahip. Ne çok hızlı ne de rahatsız edecek kadar yavaş. Tüm uygulamalar işletim sistemi penceresi içerisinde çalışıyor ve görev yöneticisi hazır. Uygulamalar fevkalede. Masaüstündeki pencereler kafes işi sayesinde rahatça hareket ettirilip düzenlenebiliyor. Dosya göndericiniz , mail programınız, RSS okuyucunuz, Hazır mesaj yazılımı, takvim vs.’den oluşan uygulamalar takımı çok iyi hazırlanmışlar. Bu haliyle Goowy tanıtılan WebOS’lar arasında en iyisi. Spam filtresine sahip olacak kadar ayrıntılı hazırlanmış Goowy. Ayarlar içinde kaybolabilirsiniz.
SSOE uzun soluklu bir proje olacağa benziyor. Yazarı da kernelin sadece %10’unu yazdığını itiraf ediyor. Sitede yarı-stabil ve unstabil haldeki iki versiyon kullanıma sunulmuş.
Hangi versiyonu seçerseniz seçin demodan ibaret olduklarını göreksiniz. Yapım aşamasında demek bile erken bu proje için. Yolu açık olsun.